Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
3.8.2020, Jan Vítek, aktualita
Před téměř dvěma týdny zaznamenali uživatelé zařízení firmy Garmin velký výpadek jejích systémů a jak se brzy ukázalo, byl za ním ransomwarový útok. Server BleepingComputer nyní uvádí, že firma dostala dešifrovací klíč, takže je zřejmé, že zaplatila.
honza1616 (3702) | 6.8.202013:00
Jedine offline,
zalohy na datovy disk tedy mimo C:, nebo externi ktery pendluje mezi vice stroji, nebo cokoliv co je stale pripojene, je zbytečnost pokud mluvime o ochrane pred Ransomware
Ja už bohuzel ransomware kdysi chytl, a zasifrovany jsem mel i datovy disk se zálohou, nastesti 90% dat se dalo obnovit ze stínové kopie.
Nicméně stale delam zalohu na datový disk pro pripad padu ­"C:­" kazdy tyden a jednou za měsíc na HDD ktery je pouze a jen k tomu to zálohování, po skončení zalohovani jde na mesic do šuplíku ve stole, ani k televizi ho nedavam...

Možná by bylo jeste řešení pouzivat na takovy disk BitLocker, tak aby se Ransomware k datum nedostal, tim by i tento disk mohl byt stale online, nevyhoda je ze se system musí restartovat k uzamčení disku, pokud vím.
Odpovědět0  0
zero8327 (117) | 3.8.202021:12
Taká veľká firma ako je Garmin, by mala používať sofistikovanejšie diskové polia...RAID­-Z3 v mirror­-e ­(aspoň na dvoch mašinách a istotne hodinové snapshoty...ale v tomto prípade asi ­"odchytili­" nejaký admin účet a bolo vystarané ...alebo situácia obdobná s heslom ­"nbs123­" :­-­)

Ja na doma používam ­" DIY­" NAS na Debian linux a dáta sú v raid­-z2 ­(7x2TB+2x120GB SSD Cache ­/ZIL + L2ARC­/ ­)...asi začnem aj tie snapshoty robiť kvôli tejto zgerbe ...keby niečo :)
Odpovědět3  0
Tech-boy.lukas (1496) | 4.8.20207:14
já jak už jsem napsal NAS doma nemám bo nepotřebuji, ale za to že máte rozumný NAS a né ten nejlevnější s 2 disky dávám +
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 4.8.20207:33
Jedině nějaká offline záloha. Jakmile je to online, tak se tam prostě přihlásí ­"legitimní majitel souboru­" ­(potažmo vir jeho účtem­) a dělá si co chce.
Odpovědět2  0
Tech-boy.lukas (1496) | 4.8.20207:35
"raid​­-z2­"- akorát jsem si musel najít co toto nestandardní pole znamená, odolnost vůči selhání dvou disků nemá ani hodně firem
Odpovědět0  0
zero8327 (117) | 4.8.20209:44
softwarová obdoba poľa RAID­-6 síce nieje štandardom ani vo firmách­(bohužiaľ­), ale pre domáce NAS je dostupnejšia ako si môže niekto myslieť ­(Synology je drahý špás aj bez diskov a či je to lepšie riešenie je diskutabilné, nemal som možnosť také koštovať­)...Mne to beží na starej doske AM1 s Athlon 5350 a 4sata portami, 2GB RAM a starým 8 portovým SAS­/SATA radičom od Sun Microsystem za 10€...disky z bazárov s málo jazdenými WD RE a WD SE ­(disky z offline záloh, pripadne použité iba na migráciu mašín­).

Samozrejme, človek sa učí za pochodu, ale do debian linuxu s raid­-z som sa zamiloval...po pochopení problematiky je to jednoduché...pár príkazmi v príkazovom riadku sa dá vyriešiť prípadná migrácia diskov na nový hardware. Viem vytvoriť napr. 2x raidz­-2 alebo raidz­-3 do mirror­-u a ku každému priradiť tzv. ­"spare­" disk ­(rezervný­), ktorý v prípade výpadku jedného disku, automaticky začne obnovovať pole na tento nový záložný disk ­(pritom pole je stále funkčné a online­), aby pole malo čo najskôr znova odolnosť voči výpadku 1­-3 diskov ­(podľa konfigurácie­). a to všetko sa dá v domácich podmienkach s minimálnymi nákladmi..samozrejme na serverovom ­"železe­" by to bolo o niečom inom, ale na doma to stačí s prehľadom.
Odpovědět0  0
Tech-boy.lukas (1496) | 3.8.202017:20
Takhle se to dá. Bo z většiny uživatelů pc si stejně nic nevemou, formát disku pro ně není problém. U mě důležitá data nese více disků a jeden je externí. Odpojený disk nelze zašifrovat a je docela odolný i vůči poruše. A NAS který nemám je vůči tomuto taky nic moc, ten lze taky zašifrovat. A mnoho jich nemá dost hdd na slušnou verzi RAIDu
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.